HomePage » Tipy na výlety » Tipy na výlety, turistiku a sport

Tipy na výlety

Tipy na výlety, turistiku a sport

Tipy na turistiku, lyžování a sport v okolí: Bílý kříž, Visalaje, vodní nádrž Šance, Lysá hora, horský lanový park Tarzanie

Bílý kříž

Bílý kříž je horská osada a turistická oblast v Beskydech, která se nachází na obou stranách hranic České a Slovenské republiky. Název osada získala díky bílé natřeného lidového kříže, stojícího v malé dřevěné ohradě přesně na místě hranic. Místo Bílý kříž je velice známé a často navštěvované v letním i zimním období. Toto místo představuje rozcestí turistických tras a také tras pro cykloturisty, které se v tomto místě rozdělují do mnoha stran. Na Bílý kříž se můžete vypravit pěšky nebo na kole. V cíli se můžete občerstvit v místní hospůdce a vydařený výlet zapít nebo zajíst nějakou dobrotou. Jestliže se rozhodnete tuto trasu zdolat pěšky, čeká Vás 3,5 km chůze, to je zhruba 53 minut procházky. Pokud se vydáte na Bílý kříž z chaty Doroťanka na kole a pojedete po cyklotrasách, zdoláte 11 km, které průměrně trvají 46 minut.

Visalaje

Visalaje (800 m) představují vyvýšený konec 12 km horského údolí mezi Lysou horou, Travným a Bílým křížem. Jsou rovněž podstatným rekreačním střediskem, ležící na rozvodí řek Morávky a Mohelnice pod Bílým křížem. Visalaje nabízí podmínky pro celoroční aktivity. Jsou ideálním výchozím místem pro túry a také se zde nachází několik lyžařských vleků a sjezdových tratí. Pro běžkaře upravované běžecké tratě. Cesta pěšky z chaty Doroťanka zabere zhruba 1:34 hodin a za tuto dobu ujdete 6,2 km. Jestliže byste se chtěli vydat na Visalaje na kole cesta bude trvat okolo 58 minut, ale bude delší a to 14 km.

Vodní nádrž Šance

Z chaty Doroťanka si dále můžete udělat výlet, jehož cíl představuje vodní nádrž Šance. Je to údolní přehradní nádrž na horním toku řeky Ostravice v Moravskoslezských Beskydech, která byla vybudována v letech 1964–1969. Název Šance je odvozen od vrchu Šance (576 m) nacházející se na levém břehu nedaleko hráze. Při stavbě této přehrady byla zatopena hlavní část obce Staré Hamry a zrušena železniční trať v úseku Ostravice-Bílá. Hlavním úkolem přehrady je poskytování pitné vody, proto nádrž podléhá hygienické ochraně a koupání je zde přísně zakázané. Dalším důležitým úkolem je ochrana před povodněmi. Pěšky z chaty Doroťanka výlet zabere necelé 4 hodiny, tj. 16 km. Pokud zvolíte namísto procházky jízdu na kole, cesta bude trvat asi 1:39 hodin a ujede 24km.

Lysá hora

Lysá hora (1323 m n. m.) je nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd a Těšínska. Lysá hora je také někdy přezdívána jako královna Moravskoslezských Beskyd. Z Lysé hory se naskýtá neopakovatelný rozhled na hřebeny a údolí Beskyd, Jeseníky až po Západní a Vysoké Tatry. Na vrcholu Lysé hory se nachází meteorologická stanice, televizní vysílač, horská služba, občerstvení Šantán, horská chata Lysá hora a ubytovna Kameňák. Lysá hora bývala pravidelným cílem slezského básníka Petra Bezruče. Výšlap na Lysou horu Vám zabere asi 3:22 hodin a představuje vzdálenost 13 km. Výjezd na Lysou na kole je podstatně delší, a to 31 km a potrvá přibližně 2:07 hodiny.

Horský lanový park Tarzanie

Z této chaty lze také s dětmi zamířit do horského lanového parku Tarzanie. Tarzanie je určená široké veřejnosti, dětem i dospělým. Lanové centrum nabízí několik tras různé náročnosti v délce přes 1 000 metrů. Nejrůznější překážky jsou zavěšeny na stromech ve výšce 4 až 12 metrů nad zemí. Zdolávání překážek je určeno dětem od 4 let, tedy od výšky 100 cm. Pro děti od 3 do 10 let je připraven dětský park Tarzánek, který je zdarma. Součástí areálu jsou i dětské a bungee trampolíny.


  • Autor: Jan Rychtar
  • Datum: 25.06.2014